Om fackförbundet Unionen

gå med i UnionenMed över 640 000 medlemmar är Unionen landets största fackförbund och aktivt på 65 000 arbetsplatser. Förbundet vänder sig till tjänstemän i privat sektor, egenföretagare och studenter. Fackförbundet strävar efter ett demokratiskt samarbete med arbetsgivarna där medlemmarna har mycket att säga till om. Även om man är tills vidareanställd så kan man bli arbetslös av olika anledningar, då är det bra att ha en inkomstförsäkring för att kunna hålla ungefär samma levnadsstandard som innan. Gå med i Unionen så får du ett fack som jobbar för sina medlemmars trygghet och en bättre arbetsmiljö.

Bli medlem i Unionen

Om du arbetar i den privata sektorn och är tillsvidareanställd kan du gå med i Unionen. Man kan även göra en medlemsansökan som egenföretagare om det inte finns några anställda i företaget. Studenter och pensionärer är också välkomna att skicka in en medlemsansökan och de betalar då en lägre avgift. Att vara medlem i facket innebär att du alltid har rätt till rådgivning och hjälp vid förhandlingar. Förbundet arbetar för att alla ska ha yrkeskompetens och därför finns möjlighet att få ta del av studiestöd och ersättning för studiematerial.

Kvalifikationstid

bli medlem i UnionenFör att få ta del av inkomstförsäkringen hos Unionen finns kvalifikationstid som ett grundkrav. Det krävs att du betalat för den under en period av 12 månader för att kunna ta del av den om du skulle bli arbetslös. Inkomstförsäkringen ingår i medlemsavgiften. Gå med i Unionen så har du rätt att få upp till 80% av den tidigare lönen och den kompletterar a-kassans ersättning. Inkomstförsäkringen är inte skattepliktig. Vid egen uppsägning börjar försäkringen att gälla direkt efter att avstängningsperioden gått ut och karensdagarna från a-kassan upphört.

Vem kan teckna inkomstförsäkringen?

Det kan vara bra att ha ett extra skydd om man skulle bli arbetslös. Därför finns möjligheten att teckna en inkomstförsäkring hos Unionen. Beviljad ersättning från a-kassa och medlemskap under en period av 12 månader krävs för att få ta del av inkomstförsäkringen. Man garanteras en ersättning från nettolönen på upp till 80% under högst 150 dagar. Man kan också teckna en extra frivillig extraförsäkring som höjer värdet på grundlönen och gör att man klarar av ekonomin under arbetslösheten. Ansökan kan laddas ner från hemsidan och frivilligförsäkringen betalas månadsvis medan inkomstförsäkringen ingår i medlemsavgiften.

Varför välja just det här fackförbundet

Unionen har en vision om att man tillsammans med medlemmarna skapar stabilitet och trygghet hos alla medlemmar. Man vill att alla ska ha hög kompetens och att det skapas fler tillfällen till ökad sysselsättning. Som medlem får man förmåner som rabatt på resor och hotell. Rabatten gäller på de hotell fackförbundet har avtal med både i Sverige och utomlands. Det finns även förmånliga priser för hus och hem produkter, olika försäkringar och möjlighet att få juristhjälp vid behov för ett lägre pris.

Historia om fackförbundet

Den 1 januari 2008 bildades Unionen som fackförbund inom TCO organisationen. Tjänstemannaförbundet HTF och SIF gick samman för att samordna tjänstemän från den privata och industriella sektorn. Farmaciförbundet gick med den 1 januari 2014 och tjänstemannasektorn inom TCO stärktes ytterligare. Förbundet består av 19 regioner i landet där varje region har en egen styrelse. Förbundets medlemmar finns inom en rad olika yrkesgrupper som har yrkesverksamma tjänstemän anställda. Förbundet är det största inom sin sektor i landet och arbetar ständigt med att förbättra villkoren för sina medlemmar så de får en tryggare arbetsplats.