Om fackförbundet Vision

Fackförbundet Vision har närmare 190 000 medlemmar fördelat på flera tusen olika yrken. De titulerar sig som en feministisk organisation, är partipolitiskt obundna och ingår i centralorganisationen TCO (Tjänstemännens centralorganisation). Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap och gäller lön upp till 100 000 kronor i månaden, även om du sagt upp dig själv. Försäkringen gäller alla former av anställningar, även vikariat. Den gäller i 180 dagar och har även en frivillig tilläggsförsäkring där du får ytterligare 100 ersättningsdagar. I medlemskapet ingår, förutom inkomstförsäkringen och traditionell facklig verksamhet, bland annat CV-granskning och personlig karriärcoachning.

Bli medlem i Vision

Här har du plats oavsett om du är hel- eller deltidsanställd, student, arbetar inom kommun, landsting, privata företag eller kyrkan. Större delen av medlemsantalet (60 000) är akademiker och närmare 15 000 är chefer. Det här är alltså ett brett fackförbund där nästan alla kan vara medlem. Du blir enkelt medlem i fackförbundet Vision genom deras hemsida, tänk på att du inte byter A-kassa automatiskt utan det är något du måste göra separat om du önskar det. Du kan enkelt söka på din yrkestitel på förbundets hemsida för att ta reda på om just du kan vara medlem.

Kvalifikationstid

Som alla fackförbund tillämpar Vision det som kallas kvalifikationstid. Det är den tid du måste ha varit medlem i förbundet innan du har rätt till den aktuella inkomstförsäkringen. Visions kvalifikationstid ligger idag på 12 månader. Kvalifikationskravet börjar också gälla efter det att du har hämtat maximal ersättning ur försäkringen. I Visions fall är den maximala ersättningsperioden 180 dagar. Efter att du har fått ersättning under 180 dagar, måste du alltså vänta ytterligare 12 månader innan du kan få ersättning igen.

Vem kan teckna inkomstförsäkringen?

Som tidigare nämnts ingår inkomstförsäkringen i medlemskapet hos Vision. Så om du har rätt att vara medlem i förbundet, och inte har fyllt 64 år, har du även rätt till deras inkomstförsäkring. Om du tjänar under A-kassans inkomsttak ingår försäkringen i din medlemsavgift, men om din månadslön är högre får du betala för den själv. Ersättningen från försäkringen är skattebefriad och ger upp till 80 % av din lön om du blir arbetslös. Försäkringen täcker då mellanskillnaden mellan A-kassans inkomsttak och det som är 80 % av din lön.

Varför välja just det här fackförbundet?

Eftersom Vision är ett stort fackförbund har de lättare att trycka på när de förhandlar om ditt kollektivavtal. De är ett av det största förbunden för tjänstemän i offentlig verksamhet och vänder sig främst till dig som arbetar inom kommun, landsting, region, kyrka eller i ett bolag med koppling till välfärden. Det här gör att de är väldigt vässade på just den typen av yrken och med sin långa erfarenhet är det ett mycket bra val för dig som arbetar med något av detta. Utöver det här ingår även en del rabatter och förmåner i medlemskapet.

Historia om fackförbundet

Organisationen grundandes officiellt 1936, men bildades på lokal nivå redan 1917. Fram till 2011 hette förbundet SKTF – Sveriges kommunaltjänstemannaförbund. Förbundet kallar sig sedan 2007 för en ”fair union”, vilket de var först med att kalla sig. Begreppet handlar om att man lägger fokus på och arbetar aktivt med demokrati och mänskliga rättigheter samt samarbetar med andra fackförbund internationellt. Det här gör man för att man vill ta ansvar för arbetsvillkor så långt det bara går, även utanför landets gränser. Förbundet ger även ut tre olika magasin, bland annat tidningen ”Chefen i fokus” med 23 000 läsare och förbundstidningen ”Tidningen Vision”.